Fitre Fidye Fıtır Sadakası - Zekât-Sadaka

04.03.2024
PAYLAŞ:
...

Fitre Fidye Fıtır Sadakası

Fitre, Ramazan ayının sonunda, Ramazan Bayramı öncesinde ihtiyaç sahiplerine verilir ve genellikle bir kişinin bir aylık gıda harcaması üzerinden hesaplanır. Verilen miktarın Kişinin ve ailesinin gıda ihtiyaçlarına göre belirlenir ve zekât gibi belirli bir oranı yoktur. Fitre, Ramazan ayında oruç tutan her Müslümanın vermesi gereken farz bir ibadettir. Oruç tutan kişinin manevi temizliğini pekiştirir ve ihtiyaç sahiplerine destek olur. Fidye ise Ramazan ayında tutulan oruçlardan dolayı, kazara yenen yemek veya içilen su gibi ibadetlerin telafisi olarak Ramazan ayında oruç tutmayı gerektiren ancak sağlık durumu veya seyahat gibi nedenlerle oruç tutamayan kişiler için ödenir. Genellikle fidye, bir yoksulun bir günlük yiyeceğine eşdeğer miktarda belirlenir. Fidye, oruç ibadetini yerine getirmekte güçlük çeken kişilerin ibadetlerini tamamlamalarına yardımcı olur ve onların Ramazan ruhunu yaşamalarını sağlar. Bunun yanı sıra dayanışmayı arttırır ve toplumsal dengede kalmasına katkıda bulunur.  Fıtır Sadakası ise halk dilinde Fıtır olarak bilinen asıl adı itibariyle fitre sadakasının aynısıdır. Yine Ramazan Bayramı'nın öncesinde, bayram namazından önce ihtiyaç sahiplerine verilir ve genellikle aile bireylerine yetecek kadar gıda veya para olarak ödenir. Miktar olarak da yine fitre ile aynı olarak Fıtır sadakası, bir kişinin ve ailesinin bir günlük gıda ihtiyacına eşdeğer miktarda belirlenir. Ramazan ayının manevi bir tamamlayıcısı ve toplumsal dayanışmayı arttırmak için bir farz olarak verilir. Bu yardımlar, İslam'ın dayanışma, adalet ve sosyal yardımlaşma ilkelerini hayata geçirmek için önemlidir. İhtiyaç sahiplerinin desteklenmesi, toplumsal dengenin sağlanması ve Müslümanların ibadetlerinin tamamlanması açısından büyük bir öneme sahiptir. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak sürekli Ramazan projelerimiz arasında yer alan bu üç sadaka türünü sitemiz üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanız mümkündür. Hayırsever vatandaşlarımızın sayesinde toplanan bu sadakalar belirlenen yoksul, kimsesiz, yetim ve ihtiyaç sahibi aileler ile paylaşılmaktadır. Sizler de bağışçı olmak isterseniz Banka yoluyla, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Yurt dışı bağışlarınız için de USD VE EURO birimleri üzerinden bizlere bağışlarınızı iletebilirsiniz.

Zekât-Sadaka

Zekât,  dinimizde zenginlerin yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine yılda bir defa belli bir oranda mal varlıklarından pay vermesi gereken bir ibadet ve sosyal sorumluluk gereğidir. Sadaka ise genel olarak bizler gibi toplumunda yardımlaşma ve paylaşma kültürünün bir parçası olarak, kişinin isteğe bağlı olarak ihtiyaç sahiplerine veya topluma yapmış olduğu bağışlara verilen isimdir. Her iki fazileti yüksek ibadette iyilik yapmak temel amaçtır. Hem zekât hem de sadaka, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek ve toplumsal dayanışmayı artırmak amacıyla yapılır. Bunun yanı sıra bazı zekat ve sadaka türleri farz ibadetler veya vacipler arasında yer aldığından aslında ibadetin bir parçasıdır. Zengin kimselerin mallarını diğer yoksul veya ihtiyaç sahibi kimselerle paylaşması da toplumsal dayanışmayı ve eşitliği sağlayacağından büyük bir önem arz etmektedir. Zekât, belirli şartları yerine getiren her Müslüman için farz yani kesinlikle yapılması zorunlu bir ibadettir. Sadaka ise isteğe bağlı olmakla birlikte bazı durumlarda kişinin ne kadarını vermek istediğine bağlıdır bazı durumlarda ise vacip ve farzdır. Aralarındaki temel farklılık budur.  Sadaka ve zekâtın verildiği kişiler de farklılık göstermektedir. Zekâtın belli kuralları vardır ve genellikle belli kategorilerdeki kişilere verilir (yoksullar, yetimler, borçlular vb.). Bunun yanında Sadaka ise daha geniş bir kapsama sahiptir ve herhangi bir kişiye veya kuruluşa verilebilir. Fakat farz veya vacip sadakaların da belirli bir bağlayıcı kitlesi vardır. Zekat, belli bir miktar ve belli bir zaman diliminde verilirken, sadakanın miktarı ve zamanı kişinin kendi tercihine bağlıdır Zekat, genellikle altın, gümüş, ticaret malları, tarım ürünleri gibi belirli varlık türlerinden verilir. Her bir varlık türü için ayrı kurallar ve hesaplama yöntemleri vardır. Sadaka çeşitleri çok çeşitlidir ve geniş bir yelpazeye yayılabilir. Maddi sadaka, gıda yardımı, giysi yardımı, eğitim yardımı gibi çeşitli şekillerde verilebilir. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak zekât- sadaka bağışlarınız için sürekli devam eden faaliyet ve projelere imza attık. Hayırsever vatandaşlarımızın yardımlarını, htiyaç sahibi kimselerle buluşturabilmek için oldukça titiz ve dikkatli şekilde çalışmalar yürütmekteyiz. Sizler de bağışçı olmak isterseniz, Banka yoluyla, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Yurt dışı bağışlarınız için de USD VE EURO birimleri üzerinden bizlere bağışlarınızı iletebilirsiniz.

Süt Keçisi

Süt keçisi, süt üretimi için yetiştirilen özel bir keçi türüdür. Endüstride yaygın olarak kullanılan bu keçiler normal keçilerin aksine oldukça yüksek miktarlarda fayda sağlanan ve süt üreten keçilerdir. Özellikle bu keçilerin bağışta kullanılmasının amacı sütün oldukça değerli ve önemli bir besin kaynağı olmasından kaynaklanmaktadır. Protein miktarı olarak oldukça yüksek olmasından kaynaklı temel bir besin olarak yer almaktadır. Bunun yanı sıra ana besin maddelerinden olan süt ile peynir, yoğurt, kefir, yağ, kaymak ve benzeri birçok dönüştürülebilir madde elde edilebilmektedir. Bu besinlerin hepsi de hem temel hem de besleyici, protein bakımından oldukça yüksek ve bir kişinin tüm besin ihtiyacını tek başına karşılayabilecek değerde olmasıdır. Bunun yanı sıra süt keçisi bir geçim kaynağı olarak da görülmektedir.  Gelir düzeyi düşük bölgelerdeki kişiler bu hayvan üzerinden geçim sağlar. Keçi sütü ve ürünlerinin satışı ciddi bir kar getirmektedir. Süt keçisi oldukça maliyetsiz ve bakımı kolay hayvanlardır. Kar zarar dengesi oluşturulduğunda oldukça karlı bir türdür. Bunun yanı sıra sürdürülebilirlik bakımından da derneğimizin tercih ettiği bir bağış türüdür. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bizler bu kalkınmaya destek olabilmek, gönül coğrafyamızın uzandığı yerlerde insanların beslenmesinden, kalkınmasına her türlü desteği verebilmek için bu faaliyet alanımızı devam ettiriyoruz. Direkt olarak süt keçisi bağışlarımızı hayırsever vatandaşlarımıza açmış bulunmaktayız. Süt keçisi yardımlarımız sayesinde Afrika bölgesinde yoğunlaşarak ihtiyaç sahibi ailelerin hem geçim hem de besin kaynağı olması bakımından en önemsediğimiz projeler arasında bu sürdürülebilir faaliyetimizi kattık. Hayırsever vatandaşlarımız süt keçisi bağışı yaparak bizlerin de onları gerekli yerlere iletmemize vesile olmuş oldular. Sizler de bu denli sürdürülebilir bir projeye yardım etmek isterseniz, Banka yoluyla, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Yurt dışı bağışlarınız için de USD VE EURO birimleri üzerinden bizlere bağışlarınızı iletebilirsiniz.  Gazze ve Filistin yardımları, kış yardımı, ramazan, genel bağış, sağlık, kurban, yetim ve su kuyusu, İftar yemeği, sahur ve sebze paketleri, bayramlık kıyafet, bayram harçlığı, Kuran-ı Kerim dağıtımı, Fidye, Fitre, Fıtır sadakaları, zekat ve sadaka faaliyetlerine de göz atabilirsiniz. 

<p>Yardım Kuruluşu<b> Yedi Başak İnsani Yardım Derneği </b>2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 7. maddesi uyarınca T.C. Gaziantep Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından verilen 14/09/2020 tarih ve 23280 sayılı Olur’ları ile Yardım Toplama iznine sahiptir. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 16. Maddesi gereğince T.C. Gaziantep Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü birimlerince denetlenmektedir.</p><p>5520 sayılı kurumlar vergisi kanununa göre derneğimiz kurumlar vergisi mükellefleri arasında yer almamaktadır. Online Bağış sayfamızdan yapmış olduğunuz bağışlardan vergi ve banka kesintisi alınmamaktadır. Yaptığınız bağışın tamamı derneğimize ulaşmaktadır.</p><div><br></div>