Adak Kurbanı nedir Kimlere verilir Nasıl Dağıtılır?

PAYLAŞ:
...

Akika Kurbanı, bir çocuk doğduğunda Müslümanlar tarafından yapılan dini bir ritüeldir. Yeni bir yaşamı kutlamanın ve nimetleri için Allah'a (cc) şükretmenin bir yolu olarak bir hayvanın kurban edilmesini ve fakirlere et dağıtılmasını içerir. Hz.Muhammed'in (sav) sünnetinin bir parçası olarak yapılır ve İslam'da erdemli bir eylemdir. Keçi ve koyun gibi hayvanların kurban edilmesini içerir. Genellikle bebeğin doğumundan sonraki yedinci günde gerçekleşir. Ancak bunu daha sonra yapmanızda bir sakınca yoktur. Kurban bağışı daha sonra kurbanı gerçekleştiren aile üyeleri arasında paylaştırılır. Daha sonra fakir ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.

Bu yazıda, yeni doğan bebeğinizi dünyaya davet ederken iyi hazırlanabilmeniz için Akika hakkında en sık sorulan sorularınızı yanıtlıyoruz.



Akika farz mıdır?

Akika farz olmamakla birlikte, Peygamber Efendimiz (sav) ve ashabının yerine getirmesi şiddetle tavsiye edilen bir sünnettir. Peygamber (sav), torunları Hasan ve Hüseyin'in doğumları için akika yapmıştır.

Neden Akika Kurbanı Kesmeliyiz?

Akika, çocuk sahibi olma nimeti için Allah'a şükretmenin bir yoludur. Çocuğu şeytandan korumaya ve hastalıktan defetmeye de vesiledir.

Alimler ayrıca akikanın çocuğu Allah'a yaklaştırdığını ve anne babaya İslam'da çocuklarının kendileri üzerinde haklarının olduğunu hatırlattığını belirtmişlerdir.

Kimler Akika Kurbanı Kesmelidir?

Akika, yeni doğan çocuğun ebeveynleri veya velileri tarafından yapılır. Alimlerin çoğuna göre, zekât vermeye muktedir olan veya akika yapmak için yeterli parası olan her yetişkin Müslüman bunu yapmalıdır. Küçük bir hayvan (koyun veya keçi) bir akika olarak sayılır.

Akika ne zaman yapılmalıdır?

Bebeğin doğumunun yedinci gününde veya yedinci gün değilse sonraki yedinci günde (14., 21. vb.) Akika yapmak sünnettir. Alimlere göre çocuk olgunlaşıncaya kadar akika yapılabilir.

Bazı âlimler ölünceye kadar akikanın meşru olduğu ve yetişkin bir kişinin bebekken akika yapmamışsa kendisi için akika yapabileceği fetvasını vermişlerdir.

Akika kurbanı kaç adet edilmelidir?

Erkek çocuk doğarsa iki, kız çocuk doğarsa bir hayvan kurban edilir. Ancak, kaç hayvan sunabileceğiniz konusunda bir sınır yoktur.

Aişe (ra)'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (sav) şöyle buyurdu: "Oğlan için iki uyumlu koyun, kız için bir koyun kesin." Koyunların erkek veya dişi olması fark etmez'. [Ahmed]

Akika Kurbanı için hangisi kesilmeli?

Akika sunarken kurban kesme ile aynı kurallar geçerlidir. Hayvanlar belirli bir yaşta ve uygunlukta olmalıdır. Kuzularda bu minimum 6 ay, keçilerde ise 12 aydır. Hayvanlar ayrıca kırık boynuz veya diş gibi kusurları olmayan sağlıklı olmalıdır. Bulabildiğiniz en iyi hayvanı vermeniz tavsiye edilir.

Peygamber (s.a.v.) “Kurbanın en hayırlısı, fiyatı pahalı ve yağı çok olandır” buyurmuştur. [Ahmed]


Akika Kurban Kesimi nasıl yapılmalıdır?

Kasap akika yaparken bebek ve anne-baba adına akika için niyet etmeli ve şu duayı okumalıdır:

Bir erkek çocuk için:

Allah'ın adıyla ve Allah aracılığıyla, bu...'nun akikasıdır. (çocuğun adı), oğlu …. (babanın adı): onun eti (yani, Akika kurbanının eti) eti için kan, kemiği kemiği için, kılı saçı, derisi derisi için. Allah'ım, Muhammed'in (s.a.v) ailesinin ve ailesinin koruyucusu olsun.

bir kız için:

Allah'ın adıyla ve Allah aracılığıyla, bu …..'nin (kızın adı) akikasıdır, kızı .... (Babasının adı): eti etine, kanı kanına, kemikleri kemiklerine, saçları saçlarına, derisi tenine karşılık gelir. Ey Allah'ım, Muhammed'in ailesinin himayesi olsun, barış onun ve ailesinin üzerine olsun.

Akika için bebeğimin saçını traş etmem gerekir mi?

Bebeğinizin saçını arınmanın sembolü olarak tıraş etmeniz önerilir. Kesilen saçlar tartılmalı ve karşılığı gümüş olarak fakirlere sadaka olarak verilmelidir. Kurban, saçlar traş edildikten sonra veya aynı zamanda yapılmalıdır, ancak daha önce yapılmamalıdır.



Akika eti nasıl dağıtılmalıdır ?

Kurban eti gibi, eti üç kısma ayırmak sünnettir; bir kısım aileye, bir kısım akraba ve arkadaşlara ve bir kısım da fakirlere dağıtılmak üzere.

Çocuğun doğumunu kutlamak için bir velime (ziyafet) düzenlemek ve aileyi ve arkadaşları etten yemeye davet etmek de adettendir.

Akika yerine sadaka verebilir miyim?

Akika, ikame edilemeyen kendi ibadetidir (ibadettir). Bu nedenle, akika yapmak yerine sadece eşit miktarda sadaka veremezsiniz. Ancak akikanızı Yedi Başak İnsani Yardım Derneğinden sipariş edebilirsiniz ve sertifikalı bir kasap sizin adınıza kurbanı kesecek ve eti fakirlere dağıtacaktır.

Yedi Başak İnsani Yardım Derneği  ile akika bağışı yaptığınızda ,  Akika kurbanı tamamlandıktan sonra Akika'ın geri bildirim resimlerini de alacaksınız.

Umarız tüm sorularınızı yanıtlamışızdır, ancak daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa ekibimizle +90 (553) 886 77 77  numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz, size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.

<p>Yardım Kuruluşu<b> Yedi Başak İnsani Yardım Derneği </b>2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 7. maddesi uyarınca T.C. Gaziantep Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından verilen 14/09/2020 tarih ve 23280 sayılı Olur’ları ile Yardım Toplama iznine sahiptir. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 16. Maddesi gereğince T.C. Gaziantep Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü birimlerince denetlenmektedir.</p><p>5520 sayılı kurumlar vergisi kanununa göre derneğimiz kurumlar vergisi mükellefleri arasında yer almamaktadır. Online Bağış sayfamızdan yapmış olduğunuz bağışlardan vergi ve banka kesintisi alınmamaktadır. Yaptığınız bağışın tamamı derneğimize ulaşmaktadır.</p><div><br></div>